Groepen
Groepsobservaties
Een goed onderbouwd en uitgewerkt pedagogisch beleid is onmisbaar. Maar …. wordt het beleid ook echt in praktijk gebracht? Handelen pedagogisch medewerkers daadwerkelijk kindgericht? Voelen kinderen zich op de groep daadwerkelijk veilig? Spelen ze er met plezier? Worden ze gezien, begrepen en gekoesterd? Bij Dikkedeur waarborgen we de kwaliteit in de praktijk door elke groep periodiek te observeren aan de hand van een gesystematiseerde observatielijst, uitgevoerd door onze pedagogische staf onder leiding van drs. Rimke Willeman. De groep ontvangt een observatieverslag met verbeterpunten en een evaluatiedatum waarop de vorderingen worden bekeken. Zo nodig krijgt de groep hierin extra begeleiding.
Pedagogisch werkboek en Protocollen
De vertaalslag van theorie (pedagogisch beleid) naar praktijk (pedagogisch handelen) is soms lastig.
Om die reden is er voor de pedagogisch medewerkers een werkboek gemaakt waarin op elk onderdeel van het beleid een concrete, praktijkgerichte invulling wordt gegeven, aangevuld met concrete handelingsrichtlijnen of handelingsopties. Voor bijzondere situaties zijn bovendien protocollen ontwikkeld waarin stappen zijn vastgelegd die de pedagogisch medewerkers kunnen volgen. Werkboek en protocollen staan op elke groep, binnen handbereik van de medewerkers.
Groepshulpen
Bij Dikkedeur werken gediplomeerde groepshulpen, met als taak: de pedagogisch medewerkers op de groepen ondersteunen als het nodig is (bv helpen met verschonen van kinderen, naar buiten brengen of een boekje voorlezen), het uitvoeren van extra taken voor de pedagogisch medewerkers zodat deze ontlast worden (zoals het verzorgen van de was, de boodschappen, warm eten klaar zetten, bedjes opruimen) en het schoonhouden van gezamenlijke ruimtes zoals de keuken, gang, gymzaal etc. Dankzij deze inzet van groepshulpen hebben pedagogisch medewerkers meer ruimte voor hun pedagogische taken.
NB: Dikkedeur werkt met een schoonmaakbedrijf dat dagelijks alle vestigingen schoon houdt.
Werkunits
Alle groepen van Dikkedeur zijn onderverdeeld in professiegerichte werkunits. Een werkunit telt ongeveer 5 tot 6 groepen aangestuurd door managers. Met elkaar werken ze dagelijks en in regelmatig unitoverleg aan het realiseren van de professionele uitgangspunten waarvoor zij met elkaar gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen. Voor deze werkunits zijn concrete eindtermen geformuleerd waaraan moet worden voldaan.
Teamtargets
Elk jaar wordt een specifieke doelstelling geformuleerd waaraan teams het hele jaar werken. De werkunits kiezen zelf hun jaar-target op basis van de prioriteiten die in hun unit zijn geformuleerd. De teamtargets moeten voldoen aan een aantal basiscriteria van kwaliteit en de voortgang in het werken eraan wordt tussentijds gemeten. Aan het eind van het jaar wordt beoordeeld of het teamtarget is gehaald en of de unit recht heeft op een passende bonus.