Vanaf de geboorte
Kraamzorg
Alles is gelukkig goed gegaan met de zwangerschap en de bevalling en er ligt een gezonde baby in de wieg! Thuis heeft u waarschijnlijk kraamzorg geregeld. Dat is prettig omdat de kraamhulp u van alles uit handen neemt en veel tips geeft. Besef wel dat zij niet zijn opgeleid om u ook altijd de juiste adviezen te geven met het oog op hechting. Veel kraamhulpen werken nog vanuit de ouderwetse drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Om snel regelmaat aan te brengen adviseren zij vaak om uw baby te laten huilen als het nog geen tijd is voor voeding. Maar een baby huilt niet alleen als hij honger heeft. De overstap naar de grote buitenwereld doet terug verlangen naar de intieme veiligheid van de baarmoeder, het dagelijks geluid van uw stem en de geruststellende regelmaat van uw hartritme. Houd uw baby dus gerust dicht bij, tegen uw lichaam, en koester het, ook als het geen voedingstijd is.
Kraamfeestje
Wilt u een kraamfeest organiseren maar niet iedereen die een geboortekaartje krijgt uitnodigen? Maak dan bijvoorbeeld een apart inlegvel. Iedereen krijgt dan hetzelfde geboortekaartje en een selecte groep ontvangt het inlegvel erbij met een uitnodiging voor het kraamfeest.
Geef voor het kraambezoek duidelijk op het kaartje aan wanneer het u wel of niet uitkomt!
Borstvoeding
De hoeveelheid melk die een moeder aanmaakt is gebaseerd op het vraag- en aanbodprincipe: hoe meer de baby drinkt, hoe meer melk er zal zijn. Leg uw baby dus vaak aan als u de melkproductie wilt stimuleren. Als uw baby drinkt krijgt uw brein het signaal om melk te maken en daardoor start het melkmakend hormoon Prolactine op. Dus hoe vaker u voedt, hoe meer prolactine haar werk kan doen.
Het hormoon Oxytocine zorgt er vervolgens voor dat de melk uit uw borst wordt losgelaten. Bent u erg gespannen, of laat de melk niet los tijdens het kolven, dan kan het lijken of u geen melk meer hebt. De melk is er dus wel, maar komt niet vrij. Probeer te ontspannen, dan kan het hormoon goed z'n werk doen!
Colostrum
De eerste melk die aangemaakt wordt heet Colostrum. De kleur is gelig en de vloeistof is heel makkelijk verteerbaar en rijk aan antistoffen. De baby raakt door het drinken van deze colostrum makkelijk zijn eerste ontlasting kwijt. Na een aantal dagen gaat colostrum langzaam over in "echte" moedermelk.
Cupfeeding
Een voedingscupje ziet eruit als een klein kopje, met een brede rand en het is van zacht plastic gemaakt. Cupfeeding wordt gebruikt als uw baby niet zelf kan drinken omdat het bijvoorbeeld te ziek of te klein is. Ook kunnen vaders op deze manier hun (couveuse)baby (borst)voeding geven
Keuze kinderdagverblijf
Als u weer gaat werken hebt u opvang nodig voor uw kindje. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren: wisselende zorgdagen van vader en moeder, grootouders die een dagje oppassen of vrienden, maar u kunt er ook voor kiezen uw kindje onder te brengen in een professioneel kinderdagverblijf. De kosten daarvan worden, afhanelijk van uw inkomen, voor een belangrijk deel vergoed door de belastingdienst. In de media is er veel te doen geweest over de eigen bijdrage van ouders sinds de bezuinigingen in 2012. Maar feitelijk betaalt u als ouder vaak nog steeds minder dan ouders in de periode tot 2004.
Als u gebruik wilt maken van een kinderdagverblijf, waar kunt u dan op letten?
Een goede keuze is voorwaar geen eenvoudige opgave. Aan de buitenkant van een kinderdagverblijf kun je meestal niet (soms wel) aflezen wat er in de praktijk om gaat en of dat van voldoende kwaliteit is. Flashy websites met summiere inhoudelijke informatie proberen u ervan te overtuigen dat het betreffende kinderdagverblijf alles biedt dat goed is voor uw kind. De GGD rapportages dan misschien? Die zijn ook op internet te lezen. Deze rapporten zijn zeker behulpzaam, voor een globale oriëntatie op kwaliteitsaspecten zoals de juiste leidster-kind ratio (voldoende leidsters op de groep), de maximale groepsgrootte, de vereiste kwalificaties van leidsters, de VOG verklaring, staat van brandveiligheid etc. Maar voor een gefundeerde keuze gericht op pedagogische kwaliteit, hebt u er niet zoveel aan. Een kinderdagverblijf kan immers keurig een Oudercommissie hebben, regels van hygiëne in acht nemen, aan alle vierkante meter eisen voldoet, en ook beschikken over een pedagogisch beleid, maar in de praktijk van alledag pedagogisch onverantwoord met de kinderen werken. U heeft dus meer nodig.
Om u verder te helpen zetten wij hieronder een aantal belangrijke ijkpunten op een rij waar u op kunt letten in uw zoektocht naar een kinderdagverblijf dat recht doet aan uw kind en aan uw zorg over de pedagogische praktijk.
1. de rondleiding
Als het goed is krijgt u voorafgaand aan een definitieve keuze de gelegenheid om rond te kijken in het kinderdagverblijf, nadere informatie te ontvangen en vragen te stellen.
Let daarbij op de volgende zaken:
-
Hoe is de sfeer op de groepen? Is het zonder reden erg druk (dus los van altijd wat drukke momenten zoals naar buiten gaan van kinderen of juist binnenkomen, voorbereiden voor het eten etc)? Wordt er veel geroepen of gehuild?
-
Ziet u veel plastic speelgoed of is er voornamelijk duurzaam speelgoed met een hoge speelwaarde? Wordt er uitleg gegeven over de keuze van speelgoed?
-
Is de buitenspeelruimte aantrekkelijk en uitdagend ingericht, met voldoende groen? Wordt bij het buitenspelen rekening gehouden met leeftijdverschillen?
-
Is er een buitenspeelbeleid, met duidelijke instructies voor leidsters over wat er van ze wordt verwacht? (bv aandacht voor de kinderen, niet met elkaar staan kletsen)
-
Krijgt u vooral heel praktische informatie tijdens de rondleiding of wordt er ook gesproken over inhoudelijke zaken, zoals uitleg over de pedagogische uitgangspunten (wat en waarom) en de manier waarop die in de praktijk worden geborgd?
-
Wordt daarover merkbaar met verstand van zaken gesproken?
-
Krijgt u voldoende ruimte om met twijfels of vragen te komen?
2. de pedagogische aanpak (beleid en praktijk)
De pedagogische informatie staat als het goed is op de website, maar dient u toch zeker tijdens of na afloop van de rondleiding mee te krijgen. Belangrijke aanwijzingen voor de pedagogische kwaliteit zijn de volgende:
-
Wordt volstaan met het schema uit het toetsingskader van de GGD? Of is er ook eigen denkkracht aan het pedagogisch beleid te pas gekomen?
-
Wordt dit schema opgelepeld of wordt er uitgelegd waarom de items uit dit schema nou bij uitstek zo passend en geschikt zijn, dus beter dan andere items of invals-hoeken?
-
Krijgt de noodzaak van veilige hechting de kernplek die het verdient? En wordt uitgelegd hoe men dat in de praktijk realiseert?
-
Wordt er gewerkt met echte stamgroepen, dat wil zeggen, een vaste groep voor uw kind, met vaste leidsters, de hele dag door?
-
Is er een kindvolgsysteem, waarmee elk kind wordt gevolgd in zijn ontwikkeling? Hoe ziet dat eruit?
-
Hoe garandeert het kinderdagverblijf dat het pedagogisch beleid ook daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht? Hoe houden ze de vinger aan de pols? Weten ze wat er op de werkplek in de groepen gebeurt?
3. kwaliteit van de pedagogisch medewerkers
De Wet kinderopvang stelt diploma-eisen, maar die zeggen nog weinig over de feitelijke kwaliteit van het functioneren in de praktijk. Het is dus heel belangrijk dat een kinderdagverblijf laat zien wat zij investeert tbv een hoogwaardige kwaliteit in de praktijk. Let daarbij bijvoorbeeld op het volgende:
-
Is er systematische aandacht voor deskundigheidsbevordering, bv via interne scholing/training/workshops?
-
Is er een gedegen inwerkprocedure voor nieuwe medewerkers?
-
Worden medewerkers periodiek en dus met vaste regelmaat beoor-deeld?
-
Wordt het groepsfunctioneren regelmatig geobserveerd en beoor-deeld?
-
Is er voldoende toezicht van managers?
-
Is er een pedagogische staf die de leidsters steunt en op weg helpt?
-
Durft het kinderdagverblijf leidsters weg te sturen die niet aan de eisen voldoen?
Let op: verloop van leidsters is lang niet altijd een aanwijzing dat er iets mis is met een kinderdagverblijf. Als disfunctioneren onzichtbaar blijft, (bij gebrek aan toezicht of onderzoek) of als een kinderdagverblijf niemand durft weg te sturen, dan is het verloop mogelijk heel laag maar de pedagogische kwaliteit ook! En als leidsters niet aan de eisen willen voldoen en om die reden vertrekken, dan kan dat een zegen zijn voor een kinderdagverblijf, ook al valt het verloop dan wat hoger uit. Hoed u dus voor voorbarige conclusies over verloopcijfers.
Relevante links
Voor informatie van de belastingdienst.
Voor informatie over stoppen met roken.
Voor informatie over foliumzuur.